Magyar Imre Kórház - Ajka
 

Sürgősségi ellátás (SO2) fejlesztése az ajkai Magyar Imre Kórházban" (TIOP-2.2.2-08/2-2009-0026)

 

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) részeként kiírt "Sürgősségi ellátás fejlesztése - SO1 és SO2 (és ezeken belül gyermek sürgősségi ellátás) támogatására" című pályázatán nyert támogatást a beruházás megvalósításához. A projekt teljes értéke 445,1 millió forint, amelyből 400,6 millió forintot az Európai Unió és a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatásként biztosított, Ajka Város Önkormányzata 44,5 millió forint önrésszel járult hozzá a költségekhez.

 

A beruházás indokoltsága:
A szűkös alapterületű sürgősségi osztály nem tette lehetővé, hogy az intézménybe sürgősséggel érkező valamennyi beteg fogadása és regisztrációja egy integrált betegirányítási rendszerben történjen meg. A mentővel vagy járóbetegként érkező betegek fogadására és a triage (betegosztályozás) működtetéséhez nem volt megfelelő nagyságú a váró. A vizsgálók alapterülete sem volt megfelelő, hiányzott a csecsemők, gyermekek ellátásához szükséges vizsgáló és fektető. A műszerpark is megújításra szorult.

A projekt kivitelezési munkálatainak keretében kialakításra került a mentőszállítás fogadására alkalmas zárt, fedett terület. A betegek fogadására alkalmas váró, és diszpécser szolgálat, valamint az új előírásoknak megfelelő vizsgálók, fektetők, és kiszolgáló egységek készültek. A minimumfeltételeknek megfelelő gép-, műszer és eszközállomány került beszerzésre.
A fejlesztéssel csökken az ellátásig eltelő idő és a továbbküldött betegek aránya, kevesebb lesz az akutan felvett beteg, a súlyos szövődmény. Javul a katasztrófahelyzetek kórházi kezelése, a fejlesztés eredményeként átalakul a sürgősségi betegellátás folyamata. A mentő által, vagy járóbetegként érkező páciens fogadása, regisztrálása és osztályozása a fogadó szinten történik, a feladatot szakképzett nővérek végzik az integrált betegirányítási rendszerben. A betegek vizsgálata és ellátása súlyossági sorrendben történik, az azonos szinten elhelyezkedő traumatológia, belgyógyászati- és gyermekgyógyászati vizsgálóban szakorvosok, és szakképzett személyzet által.

A kivitelezési munkálatok 2010. október és 2011. június között zajlottak, a beavatkozással érintett terület 1031 m2 volt. Ezután került sor a korszerű orvostechnikai eszközök (Pl.: hordozható EKG-k, defibrillátorok, Röntgen készülék, lélegeztetőgép, ultrahang készülék, ágytál megsemmisítő berendezés), valamint a szükséges bútorok beszerzésére. A projekt bemutatására 2011. július 21-én a Magyar Imre Kórház lakossági nyíltnapot rendezett, melynek keretében minden érdeklődőnek lehetősége volt megismerkedni a felújított és kibővített sürgősségi osztállyal. Az új sürgősségi osztály várhatóan 2011 novemberében kezdi meg működését.

 

 

HÍREK, ESEMÉNYEK

A projekt ünnepélyes nyitórendezvényére 2010. október 18-án került sor, amelynek keretében került aláírásra a kivitelezői szerződés is. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Schwartz Béla, Ajka Város polgármestere, Dr. Nyári Ildikó, a Magyar Imre Kórház főigazgatója, Hermann Judit projektkoordinátor, HERTO Tanácsadó Bt., valamint Peresztegi Imre, a kivitelező Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. vezérigazgatója. 

2011. október 20-án került sor a projekt ünnepélyes zárórendezvényére, az eseményen részt vett és beszédet mondott Dr. Nyári Ildikó, a Magyar Imre Kórház főigazgatója, és Schwartz Béla, Ajka Város polgármestere. Ugyanezen a napon került megrendezésre a beruházás megvalósulását és az új sürgősségi osztályt bemutató szakmai nap is, ahol tájékoztatást kaptak az egészségügyi kormányzat, hatóságok vezető tisztségviselői, a közigazgatás képviselői, a régióban található kórházak igazgatói, a sürgősségi osztályra a betegeket beutaló ajkai és környékbeli háziorvosok, valamint a Kórház dolgozói is.

Közvélemény-kutatás:

A projekt keretében megvalósuló beruházásról, illetve a sürgősségi ellátás igénybevételével kapcsolatos korábbi tapasztalatokról közvélemény-kutatás kerül lebonyolításra. Az adatfelvételek (a telefonos és a személyes interjúk) a Magyar Imre Kórház földrajzi vonzáskörzetében élő felnőtt lakosság, valamint a kórház dolgozói, betegei köréből kerülnek kiválasztásra. A lekérdezések 2011. január és február hónapban zajlanak. Amennyiben a kérdezőbiztosok Önöket is megkeresik, kérjük, hogy lehetőség szerint segítsék munkájukat.  

A szakmai napról és a zárórendezvényrol készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

További általános információ a projekt megvalósulásáról:
06 80/205 179 (hétköznap munkaidoben)

További információ az ellátással, valamint az átmeneti
elhelyezésekkel kapcsolatos konkrét kérdésekről:
Magyar Imre Kórház: Betegfelvételi Iroda

Ide kattintva letölthető a betegtájékoztató szórólap pdf formátumban.

Lakossági nyíltnap meghívó - 2011. július 21.

Kedvezményezett:

Magyar Imre Kórház, 8400 Ajka, Korányi Frigyes u. 1.

Közremuködő Szervezet:

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., 1134 Budapest, Váci út 45. "C" épület www.esza.hu

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

ÚMFT infovonal: 06 40 638 638

nfu@nfu.gov.hu www.nfu.hu