Az ajkai kórházban is örülnek az előrehozott béremelésnek

2019.07.07

Nyolc százalékkal emelkedik július elsejétől az egészségügyben dolgozók alapbére. Ez mintegy 81 ezer embert érint. Az ajkai Magyar Imre Kórházban ez a kormányintézkedés 402 szakdolgozó életére van pozitív hatással. (Fotó: illusztráció / Pixabay)

Több lépcsőben rendezi a kormány az egészségügyi szakdolgozók alapbérét, ennek köszönhetően 2016-2019 közötti időszakban átlagosan 65,5 százalékkal növekszik a juttatásuk. 78 ezer szakdolgozót és több mint 4 ezer védőnőt érint a bérrendezés, köztük az ajkai kórház munkatársait is. Az intézmény főigazgatója, Dr. Nagy Zoltán pozitívan tekint a jövőbe.

- Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók alapbére. Milyen fogadtatása, visszhangja volt a ténynek az ajkai Magyar Imre Kórházban?

"A Magyar Imre Kórház is a Kormányrendelet alapján hajtja végre 2019. július 01-jétől az egészségügyi szakdolgozók illetményének növelését. Az eredetileg november 01-től esedékes átlagos 8 százalékos béremelést idén július elsejére, előrehozottan kapják meg az egészségügyi szakdolgozók."

- Kiket érint ez az emelés? Mennyire lesz ez érezhető a dolgozók bérén?

"Az intézményben a jelenlegi bérrendezés 402 szakdolgozó érint. 8 százalékkal lett több az alapbér, s ez magával vonta a pótlékalapot is."

- További béremelési fázisokat ígért a kormányzat, összességében így hányszorosára emelkedik majd a szakdolgozók bére?

"2020. január 01-jén további 14 százalékkal, 2020. november 01-jén 20 százalékkal, 2022. január 01-jén pedig újabb 30 százalékkal folytatódik a béremelés a fix bázishoz képest. Ezzel a 2016-os szinthez képest 2,5-szeresére emelkedik majd a szakdolgozók bére 2022-re."

- Mi a véleménye, a többlépcsős béremelés hozzásegíti-e az intézményt ahhoz, hogy megtarthassák a munkaerőt?

"Az egészségügyi dolgozókat érintő intézkedés segíti a munkaerő megtartását. Intézményünk mindent megtesz azért, hogy nálunk maradjanak a már meglévő dolgozóink, s feltölthessük hiányszakmás területeken a létszámot, és ehhez a mostani intézkedés is támogatást jelent."

Szerző: Leffelholcz Marietta

Forrás: drinfo.aeek.hu