Hallásszűrésre várják a betegeket az ajkai kórházban

2019.09.16

Újabb prevenciós programot indított a Magyar Imre Kórház. Ezúttal hallásszűrésre várják a betegeket. (Fotó: pixabay)

Nem először szervez hasonló prevenciós alkalmat az egészségügyi intézmény, hogy ezt miért is tartják fontosnak, arról Dr. Nagy Zoltán főigazgató adott tájékoztatást:

- Miért van szükség az ilyen és ehhez hasonló vizsgálatra? Melyek a leggyakoribb megbetegedések, amiket ilyenkor szűrni lehet?

- Egészségünk megőrzése érdekében érdemes, nemtől és kortól függetlenül rendszeresen szűrővizsgálatokat végeztetni. A szűrések célja, hogy felfedezzék a még rejtett, tünetmentes betegségeket és így szakorvosaink időben megkezdhessék a gyógykezeléseket.

Az elmúlt évben megszervezett lakossági szűréssel, amely a szív-és érrendszeri megbetegedéseket céloztuk meg, hagyományt szerettünk volna teremteni az ajkai kórházban, a szűrővizsgálatok tekintetében. A prevenciós programot az idén második alkalommal szervezi meg intézményünk. Az elmúlt hónapban méhnyakrák és melanoma szűrést, szeptember hónapban pedig a hallásvizsgálat szűrés hirdettük meg. Miután országos szinten is zajlanak szervezetten különböző szűrővizsgálatok, ezért olyan betegségcsoportok kivizsgálását helyeztük előtérbe - figyelembe véve Ajka város és vonzáskörzete lakosságának korfáját - amelyek elsősorban az idősödő korosztályt érintik. A hallásvizsgálat szűrés elsősorban a hallászavar, fülzúgás, szédülés, halláscsökkenéssel járó állapotok átmeneti vagy tartós zavara esetén indokolt, és ez az első lépések egyike a háttérben álló okok kiderítése céljából.

- Milyen mértékben szokták kihasználni az ehhez hasonló lehetőségeket a betegek? Mennyire népszerűek ezek a szűrőprogramok?

- Nagy az érdeklődés minden alkalommal. A szükségességét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt alkalommal szervezett szűrőnapon, ami egy hétvégi napra esett, több mint háromszázötven személyt vizsgáltunk meg.

Az Ajkán és vonzáskörzetében élőknek van egy hónapig lehetőségük arra, hogy megvizsgáltassák a hallásukat. A szűréshez előzetes bejelentkezés szükséges a kórház betegfelvételi irodáján.

Forrás: aeek.hu