Újabb fejlesztések az ajkai kórházban

2019.08.15

A tizenkét évvel ezelőtti drasztikus ágyszámleépítés után stabil struktúrában működik az ajkai Magyar Imre kórház. Biztosítva az aktív, és a krónikus betegellátást egyaránt.

Nagy Zoltán a kórház főigazgatója elmondta, hogy az intézményt felkereső betegek száma évről évre növekszik, és megjelennek új kevesebb kórházi napot igénylő gyógyító eljárások is. Hozzátette, a műtéti eljárások bővülése és a korszerű technikai eljárások bevezetése kihívást is jelent a menedzsment, és a kórház dolgozóinak egyaránt. Az utóbbi egy évben több kiemelt beruházás valósult meg, melyek a betegek gyógyulását szolgálják. Példaként említette az új betegágyakkal beszerzését, a kórtermek fokozatos felújítását, nagy értékű orvosi-műszerpark beszerzését, a patológiai osztály teljes felújítását.

Úgy fogalmazott, hogy a 12 évvel ezelőtti drasztikus ágyszámleépítés után stabil struktúrában működik a kórház, biztosítva úgy az aktív, mint a krónikus betegellátást is.

A főigazgatóval folytatott beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy az intézmény rendelkezik azzal a finanszírozási forrással, mely a korábban felsorolt beruházásokat megvalósítsa, hisz a fenntartó mindig biztosítja a betegellátáshoz szükséges fejlesztések forrásigényét. Azonban nap, mint nap jelentkeznek betegellátási érdekből keletkező plusz igények, melyek többletforrást igényelnek. Mindig is a legmagasabb szintű ellátás a cél és azok megvalósítása folyamatos. -mondta a főigazgató.

Nagy Zoltán véleménye szerint az utóbbi évek történései igazolták, hogy az ajkai kórház rendelkezik azzal a potenciállal, melyet jogosan elvárnak a betegek és az állami fenntartó egyaránt. Nap mint nap bővülnek a betegek ellátásainak lehetőségei. Igaz, vannak fejlesztések, melyek nem látványosak és láthatók, de ugyanakkor nagyon fontos szerepet töltenek be a betegek kórházi ellátása során.- tette hozzá.


A főigazgató tájékoztatott arról is, hogy az intézmény több szakmában nemcsak helyi betegellátást végez, hiszen több szakmai területen, mint a baleseti sebészeten, infektológia, neurológia osztályon, a gyermekgyógyászaton, valamint a kézsebészeten akár fél vagy teljes megyei betegellátási feladatokat is ellát. Kihangsúlyozta, hogy a szakorvosi órák száma ennek megfelelően biztosítottak.

Nagy Zoltán azt is elmondta, hogy intézményi háttér biztosítása mellett évente szerveznek különböző szűrővizsgálatokat. Kifejtette, hogy egyre korszerűbb orvosi műszerek állnak rendelkezésükre, így a lakossági szűrőprogramok a szív - érrendszeri betegségek és a méhnyakrákszűrés mellett a vastagbélrák, és az emlőrák szűrésének kiegészítésével folytatódhat a következő időszakban. Úgy fogalmazott a főigazgató, hogy biztonságosan szűrni csak jó körülmények között, jó eszközökkel lehet. Hangsúlyozta, hogy hamarosan új digitális mammográf készülék kerül átadásra, melynek a műszaki beüzemelése már megtörtént, és további új technikai újdonságokat felsorakoztató colonoscópok is beszerzésre kerültek.

A főigazgató úgy gondolja, nem az a cél, hogy a szűréseket reklámozzák, hanem az, hogy az intézményhez forduló emberek a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek.

Forrás: veol.hu